Podcast

In een podcast kan ik wat dieper ingaan op ingewikkelde en actuele vraagstukken in het sociaal domein.  Elke veertien dagen neem ik de podcast “De Bedoeling” op, samen met Theo Bauhuis, steunfractie-lid van de Progressieve Partij in de gemeente Aalten.


Aflevering no. 84

“De Bedoeling” podcast no. 84 In deze aflevering van podcast “De Bedoeling” kijken we nog even terug op 4 en 5 mei. En gaan we in op een merkwaardige actie van enkele partijen in de gemeenteraad die een advertentie plaatsten tegen antisemitisme. En we kijken terug op het bezoek dat we brachten bij de sociale huurwoningen aan de Polstraat te Aalten. Het Aaltens Hofje verdient navolging.

Aflevering no. 83

“De Bedoeling” podcast no. 83 In deze podcast “De Bedoeling” kijken we terug op het “debat” in de gemeenteraad over de zorginkoop. Een motie van treurnis vertroebelt de verhoudingen. Wel ingediend, niet aangenomen. Verder interessant: bezoek VNG over huisvesting “Een thuis voor iedereen” en een mini-conferentie over de problematiek van de grenswerkers. En natuurlijk koningsdag.

Aflevering no. 82

“De Bedoeling” podcast no. 82 In deze podcast gaan we het hebben over huisvesting voor allerlei doelgroepen;  de  oordeelsvormende vergadering over o.a. Laborijn en de regionale zorginkoop, bezoek aan Bocholt; de vorderingen op het gebied van preventie gezondheidzorg; en het Achterhoekse sportplatform en als leuke dingen een 60-jarig huwelijk en de s-factor van Schaersvoorde.

Aflevering no. 81

“De Bedoeling” podcast no. 81 In deze podcast gaan we in op de vaccinatiegraad en mazelen vanwege raadsvragen van de CU. We nemen wat tips mee na het collegebezoek aan activiteitenboerderij Rutgers en we het hebben het over het betrekken van inwoners bij sociaalbeleid en hòe je slimme oplossingen kunt verzinnen bij het scheiden van wonen en zorg.

Aflevering no. 80

“De Bedoeling” podcast no. 80 Een verdere uitleg over de gang van zaken rond de regionale inkoop van zorg en hoe de raad daar steeds correct over is ingelicht. Een pleidooi voor een gesprek over “meten en weten”: niet alles wat je wilt weten is te meten. Maar hoe dan wel? Wat is er aan de hand in de gesloten jeugdzorg. Hoe kan de gemeente burgerinitiatieven die de samenleving vitaal houden steunen?

Aflevering no. 79

“De Bedoeling” podcast no. 79 In deze aflevering van podcast “De Bedoeling” aandacht voor de rol van de media bij de informatie over sociaal domein. Er lijken misvattingen te bestaan over de invloed die een wethouder kan uitoefenen op de inhoud, koppen en tijdstip waarop publicaties verschijnen, zo bleek in de raad. Verder mooie initiatieven in buurtschapen met de “sociale basis”, inschakeling ervaringsdeskundigen bij armoedebeleid, ondernemerschap als motor bij maatschappelijke inzet.

Aflevering no. 78

“De Bedoeling” podcast no. 78 In deze aflevering aandacht voor de regionale samenwerking en inkoop van zorg onder de Jeugdwet en de WMO. De gevolgen voor de spreidingswet voor de gemeente Aalten en enkele hoopvolle wijzigingen in de Participatiewet. Tenslotte een aankondiging van de Achterhoekse Energiebeweging

Aflevering no. 77

“De Bedoeling” podcast no. 77 Is een burgerberaad een middel om de zichzelf “ongehoorden” een stem te geven? Een verslag van een meet-up. Het college heeft akkoord gegeven om een publiekcampagne over “gelukkig oud worden en zijn in de gemeente Aalten te starten met hulp van de organisatie http://www.oudtopia.nl. Hoe gaan we nu verder met de samenwerking tussen zorgorganisaties en gemeenten?.

Aflevering no. 76

“De Bedoeling” podcast no. 76 Natuurlijk blikken we even terug op de 800ste uitgave van Progressief Nieuws. Verder kijken we naar de uitdagingen die het samenwerken met zorgorganisaties met zich meebrengt in de praktijk van het Integraal Zorg Akkoord. We bespreken ook mogelijke verbeteringen in de Participatiewet. Vooral ook de match tussen vraag en aanbod. En we kijken terug op een bijzonder leuke bijeenkomst met jonge mantelzorgers die op bezoek gingen bij De Graafschap.

Aflevering no. 75

“De Bedoeling” podcast no. 75 De laatste podcast “De Bedoeling” van 2023. Wat waren de belangrijkste onderwerpen en wat gebeurde daarmee in het afgelopen jaar? Bestaanszekerheid (wonen en werk); gelijke kansen (inburgering, inclusie, regenboog); toegang tot (gezondheids-) voorzieningen (integraal zorgakkoord, ouderenbeleid, WMO en natuurlijk 2x verkiezingen, 2x politieke aardverschuivingen.

Aflevering no. 74

“De Bedoeling” podcast no. 74 De laatste podcast “De Bedoeling” van 2023. Wat waren de belangrijkste onderwerpen en wat gebeurde daarmee in het afgelopen jaar? Bestaanszekerheid (wonen en werk); gelijke kansen (inburgering, inclusie, regenboog); toegang tot (gezondheids-) voorzieningen (integraal zorgakkoord, ouderenbeleid, WMO en natuurlijk 2x verkiezingen, 2x politieke aardverschuivingen.

Aflevering no. 73

“De Bedoeling” podcast no. 73 Het is bijna 2024. Dan moet het Regioplan voor het Integraal Zorgaccoord klaar zijn. Op 14 december wordt dit plan door zorgpartijen, zorgkantoor en gemeenten vastgesteld. Dan kunnen we aan de slag om de zorg houdbaar en betaalbaar te houden. Dat gaat niet lukken als we alles doen zoals we deden. Ook een paar mooie voorbeelden hoe we de zorg kunnen veranderen in deze podcast.

Aflevering no. 72

“De Bedoeling” podcast no. 72 In deze aflevering van podcast “De Bedoeling” blikken we terug op de verkiezingen voor de tweede kamer. Ook Aalten maakte een ruk naar rechts. Welke gevolgen heeft dat voor de verhoudingen in de samenleving en de raad? Verbinding en in gesprek gaan lijken de sleutelwoorden. Ook aandacht voor de theatervoorstelling “Wie zijn wij” met een hoofdrol voor Esther Diepenbroek, fractievoorzitter Progressieve Partij.

Aflevering no. 71

“De Bedoeling” podcast no. 71 In deze aflevering van de podcastserie “De Bedoeling” een terugblik op de begrotingsraad: hoe krijgen we de raad zover dat hij als vooruitgeschoven post, als aanjager van innovatie in de zorg gaat optreden. Raad en college zullen het gesprek moeten aangaan met de samenleving over de revolutie en transformatie van de zorg. Ook aandacht voor een lokale agenda voor bestaanszekerheid. Die moet opgesteld worden mèt de mensen die het betreft.

Aflevering no. 70

“De Bedoeling” podcast no. 70 Nieuw beleid voor bestaanszekerheid moet ontworpen worden met de mensen die het betreft zèlf. De verkiezingen gaan over zorg, levensonderhoud, woningmarkt, migratie en klimaat. Kijk vooral wat partijen zien als stip op de horizon. Geloof niet dat alle crises in één keer opgelost kunnen worden. Met orkestversie van Two Tribes van Franky Goes to Hollywood, nummer met verwijzing naar de zinloosheid van oorlog.

Aflevering no. 69

“De Bedoeling” podcast no. 69 Moet de vlag van Israël van het gemeentehuis wapperen? Welke opvallende posten uit het sociaal domein staan in de begroting 2024? IZA-en GALA plannen worden steeds concreter: nu zijn inwoners en professionals aan zet. De glamour en glimmend marmer in Brussel

Aflevering no. 68

“De Bedoeling” podcast no. 68 In deze aflevering een terugblik op de raadsvergadering o.a. over de weigering van de raad om meer te doen voor de zo noodzakelijk sociale woningbouw. Ook aandacht voor een paar bescheiden mijlpaaltjes op de weg naar een beter gezondheidsbeleid. En we kijken naar het tweede rapport van de commissie sociaal minimum.

Aflevering no. 67

“De Bedoeling” podcast no. 67 In deze eerste editie na de zomervakantie een terugblik op de serie informatieve fietstochten van deze zomer. De verheugende ongekende populariteit van het thema bestaanszekerheid. De invloed van de landelijke politieke chaos op de lokale verhoudingen. De noodzaak voor “vandaag praten over morgen” m.b.t. de zorg en de actie van zorginstellingen op http://www.achterhoekbank.nl

Aflevering 66

“De Bedoeling” podcast no. 66 Opgenomen net voor de val van het kabinet en het aftreden van Rutte. Met Theo Bauhuis praat ik over het advies van de commissie Sociaal Minimum. De minimum-inkomens moeten fors omhoog. Ook over de personeelssituatie in de zorg. Welke middelen kunnen gebruikt worden op de schaarste tegen te gaan. En tenslotte aandacht voor het zomer-fietsexcursieprogramma van de Progressieve Partij.

Aflevering 65

“De Bedoeling” podcast no. 65 Hoe deze podcast het landelijk congres van de Vereniging van Overheids mediators haalde. De nieuwe (en ook weer vertrouwde kijk) op gezondheidzorg in Nederland van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de gevolgen daarvan voor de Achterhoek en gemeente Aalten. Weinig vertrouwen en hoge verwachtingen: waarom de relatie tussen burger en overheid zo moeizaam is. Number 5: een prachtig project om slachtoffers van de toeslagenaffaire weer op de been te krijgen onder bezielende leiding van prinses Laurentien van Oranje. En nog meer in deze alweer 65ste podcast die ik samen met Theo Bauhuis opnam.

Aflevering 64

“De Bedoeling” podcast no. 64 In deze 64ste aflevering van podcast “De Bedoeling” praat ik met PP-fractielid Theo Bauhuis over het verband tussen gezondheid en armoede. Een GGD-onderzoek toonde weer eens ondubbelzinnig aan dat dat verband er is. Mensen in armoede hebben minder gezonde levensjaren. Ook zorgelijk is de stijging van mentale problemen onder jongeren. Bestaanszekerheid is een van de centrale thema’s in het sociaal domein. Een onderzoek van SCP bepleit om niet alleen de nadruk op re-integratie naar werk te leggen, maar vanuit een brede blik ondersteuning te bieden op alle facetten, levensdomeinen waar dat nodig is. Het rapport…

Aflevering 63

“De Bedoeling” podcast no. 63 IIn deze 63ste aflevering van podcast “De Bedoeling” praat ik met Theo Bauhuis o.a. over het bezoek van de Haagse delegatie over de huisvesting van dak- en thuislozen in woningen van de Woonplaats via het lotingssysteem. Ook over de mogelijkheden van flexibel en tijdelijke huisvesting voor speciale doelgroepen in het volkshuisvestingsbeleid, waaronder statushouders, spoedzoekers en starters. Ook even de blik op de positie van grensarbeiders. Zo’n 2600 mensen steken vanuit onze regio dagelijks voor hun werk de grens over. Welke voordelen en nadelen zijn daaraan verbonden? Ook aandacht voor een integratiemiddel bij uitstek: eten….

Aflevering 62

“De Bedoeling” podcast no. 62 In deze aflevering van de podcastserie “De Bedoeling” aandacht voor de positie van ziekenhuizen en ambulancevervoer in de Achterhoek. Moeten zij ook inkrimpen zoals in Zutphen, waar de acute geboortezorg werd gesloten. Wat zijn daarvan de gevolgen voor het “zorglandschap”? Ook aandacht voor de participatieverklaring en positie van statushouders in de gemeente Aalten. Wat gaat de gemeente doen aan de groeiende vraag naar huisvesting voor asielzoekers. Tenslotte: Centrumplan Dinxperlo mooi maar duur. Daarom moeten ook andere partijen aan de bak.

Aflevering 61

“De Bedoeling” podcast no. 61 In deze aflevering van podcast “De Bedoeling” aandacht voor het huisvestingsprobleem van dakloze mensen uit Den Haag die meeloten met de woningen van de Woonplaats in de gemeente Aalten en het interpellatiedebat daarover, wat geen debat werd. Iedereen is welkom, daar wilde de raad niet aan tornen. Verder de zorgen over onuitvoerbaarheid van (landelijk) beleid wat ook op gemeenteniveau steeds meer leidt tot doorschuiven in plaats van doorpakken. Voorbeeld de blokkade van CDA en BBB tegen zonnevelden. Ook nog weer aandacht voor de herinvoering van de inkomensafhankelijke tarieven in de WMO.

Aflevering 60

“De Bedoeling” podcast no. 60 In deze 60ste (!) aflevering van podcast “De Bedoeling” praten Theo Bauhuis (fractie Progressieve Partij) en ik over actuele onderwerpen in de Aaltense politiek, m.n. sociaal domein. Deze keer over de commotie die is ontstaan vanwege mensen uit de daklozenopvang uit Den Haag naar de gemeente, de lessen die in de Achterhoek geleerd kunnen worden voor “afgehaakt Nederland”: naoberschap en eigen initiatief en de lessen die ik trek uit twee morgens meelopen in twee verzorgingscentra.

Aflevering 59

“De Bedoeling” podcast no. 59 In deze aflevering gaan we in op de oncollegiale actie van raadslid Meerdink (BBB) om buiten de door de raad ingestelde vertrouwenscommissie in de media aan te geven dat hij van de burgemeester afwil. Terecht nemen andere partijen afstand. Zo werkt hij in de hand dat de raad van Meerdink af wil. Verder twee belangwekkende rapporten. Het eerste essay is getiteld “Bestaanszekerheid als belofte”. Het tweede rapport” Elke regio telt”. Beide bespreken we. Tenslotte terugkijken en vooruitkijken op bezoekje aan zorgpartijen.

Aflevering 58

“De Bedoeling” podcast no. 58 Zijn er in de programma’s van BBB en de Progressieve Partij overeenkomsten? Op welke punten zouden progressieve partijen kunnen samenwerken met de BBB in de provincie Gelderland? Verrassende overeenkomsten: niet bouwen in open buitengebied, referendum en burgerinitiatieven, beter o.v. in de kleine kernen enz. Wat zijn cultuurvertalers en hoe kunnen ze ingezet worden bij de inburgering? Nieuwe regeling voor subsidie energiezuinig witgoed voor lagere inkomens.

Aflevering 57

“De Bedoeling” podcast no. 57 In deze aflevering aandacht voor de noodzaak om meer sociale huurwoningen te bouwen. Enerzijds om  doelgroepen te huisvesten, anderzijds om doorstroming van mensen met lage inkomens te bevorderen. Ook aandacht voor het belang van innovatie, experimenten en voldoende middelen in en voor de WMO. En nog drie mooie maatregelen voor mensen die het niet breed hebben: maar liefst 1200 huishoudens maakten gebruik van de energietoeslag, verruiming parttime werken en bijstand en een gunstige  duurzaamheidslening voor kleine ondernemers.

Aflevering 56

“De Bedoeling” podcast no. 56 In deze 56ste aflevering aandacht voor een opmerkelijk initiatief in de Jeugdzorg genaamd #opladers. De initiatiefnemers spraken erover tijdens het werkbezoek van GL-kamerlid Lisa Westerveld aan de Oost-Achterhoek. Verder de derde bouwsteen voor een toekomstbestendige  WMO en zorg: partnerschap. En ook aandacht voor een verrassend rapport van de Arbeidsinspectie: “Spiegel Bestaanszekerheid 2022”. 

Aflevering 55

“De Bedoeling” podcast no. 55 In deze 55ste aflevering van podcast “De Bedoeling” gaat het over “Afgehaakt Nederland”. Hoort de Achterhoek daar ook bij.? Is de kloof tussen arm en rijk, de stad en platteland ook hier voelbaar? Of kunnen we met ons naoberschap, solidariteit en rechtvaardigheid bijdragen aan bestaanszekerheid en kansengelijkheid?  Verder over de vier bouwstenen om te komen tot een toekomstige WMO en gezondheidzorg; dit keer de tweede: een inclusieve samenleving.  Ook aandacht voor de activiteiten van het college van Aalten: een reisje naar Tiburg, een presentatietraining en een evaluatie met vissoep.  

Aflevering 54

“De Bedoeling” podcast no. 54 n deze aflevering een aanvulling op het item “De Hofnar” in Aalten. Een discussie over het onderwerp “de toekomst van werk” en welke acties moeten we nu in de Achterhoek al ondernemen. En ook een oproep aan de inwoners van de gemeente om nù na te denken over de vorm en intensiviteit van zorg en ondersteuning in de komende jaren. De boodschap is: “de zorg van nu is niet de zorg van straks.”

Aflevering 53

“De Bedoeling” podcast no. 53 In deze eerste aflevering van 2023 gaat het over drie onderwerpen: de start van de inburgering bij de statushouders die tijdelijk gehuisvest zijn bij “De Kievit” in Lichtenvoorde. De uitvoeringsnota “Wat gaan we doen in het sociaal domein?” en de situatie rond de Hofnar, het muziekcafé dat er mee stopt en de gevolgen voor het uitgaansleven in Aalten. .

Aflevering 52

“De Bedoeling” podcast no. 52 In deze 52ste podcast gaat het over het fenomeen Raadsprogramma en Uitvoeringsprogramma en welke rol raad, college en uitvoeringsorganisatie hierbij spelen. Een pleidooi aan de raad en de politiek zich op te stellen in de voorhoede van de transformatie van het sociaal domein, in plaats van bezig te zijn met procedures, vliegen en vlooien vangen en zichzelf. Ook aandacht voor de landelijke naturalisatiedag. En natuurlijk de stand van zaken van de energiemaatregelen. .

Aflevering 51

“De Bedoeling” podcast no. 51 In deze podcast een terugblik op de workshop “Contact met de inwoner” op het Divosacongres van 24 november. Hoe maak je persoonlijke contact om te horen welke vragen en behoeften er leven; hoe breng je de mogelijkheden over bij de mensen die ze nodig hebben? Ook aandacht voor de verbeteringen in de Participatiewet en de uitreiking van de Participatieverklaring aan een groep inburgeraars in Dinxperlo. “Ondernemerscafé” van vrijdag 2 december was een geanimeerde bijeenkomst half in het gemeentehuis, half in het café. Er kwamen zinnige ideeen hoe de band tussen kleine ondernemers met elkaar en…

Aflevering 50

“De Bedoeling” podcast no. 50 Een bijzondere podcast. De vijftigste. Met  interviewer van het eerste uur Esther Diepenbroek en gesprekspartner Theo Bauhuis. We gaan in gesprek over  bestaanszekerheid en de verrassende oproep van het kabinet om vanuit vertrouwen te werken.  Nieuws over  energiemaatregelen voor verenigingen en het midden- en kleinbedrijf. Over kansengelijkheid en de vorderingen die we in de gemeente Aalten maken op het gebied van de  inclusieve samenleving. En natuurlijk over de noodzakelijke omslag in de zorg van “ziekte en zorg” naar : gezondheid en gedrag” met als mooie voorbeelden “Welzijn op recept” en het eerste lustrum van de…

Aflevering 49

“De Bedoeling” podcast no. 49 In deze aflevering in de podcastserie “De Bedoeling” praat ik met Theo Bauhuis (PP) uiteraard over de steunmaatregelen in de energiecrisis. Het beste advies is: neem contact op met gemeente, GRIP-team of Ondernemerssteunpunt. Daar kan men samen kijken naar de mogelijkheden voor kleine huishoudens, zzp-ers en mkb-ondernemers en verenigingen. Tevens aandacht voor de vraag of er een hoger plafond moet komen bijv. 130% van het sociaal minimum met glijdende schaal voor de energietoeslag. Tenslotte aandacht voor de noodzaak van de Regenboogvlag en de strijd tegen cynisme en xenofobie als het gaat om de inburgering. .

Aflevering 48

“De Bedoeling” podcast no. 48 In deze 48ste aflevering van podcast “de Bedoeling” aandacht voor de kloof  in de politiek. Die van het huidige kabinet “voor tevreden mensen”. En aan de andere kant de aanslagen op bestaanszekerheid van grote groepen mensen. We moeten oppassen dat ook gemeentelijk beleid niet hoofdzakelijk ten goede komt aan de “happy few”. Dat gevaar dreigt als je de ondertoon van de reacties op de motie waarin steun aan asielzoekers en statushouders hoort. “We  voldoen aan onze taakstelling. Niets extra’s”.  Verder natuurlijk weer veel aandacht voor de “andere manier van organiseren van de gezondheid”: meer naar…

Aflevering 47

“De Bedoeling” podcast no. 47 In deze podcast aandacht voor maatregelen tegen de energiearmoede en inflatie. Het kabinet komt met een pakket maatregelen. Veel lekte uit. Minimumloon 10% omhoog, huur- en zorgtoeslag omhoog. Eenmalig 1300 euro voor de lage inkomens ook volgend jaar. Maar is het genoeg? Of is het too little and too late? Naast compensatie van het Rijk kunnen gemeenten pleisters plakken. Wat werkelijk helpt is als de wiedeweerga isoleren, overstappen op duurzame energie en besparing door gedragsverandering. Het worden moeilijke tijden voor mensen met lage en midden-inkomens. 

Aflevering 46

“De Bedoeling” podcast no. 46 Crisis? What crisis? In deze podcast no. 46 in de serie “De Bedoeling” praat Theo Bauhuis met wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten over drie  crises die op dit moment spelen: de energie- en koopkrachtcrisis, de stikstofcrisis en de crisis in de opvang van asielzoekers. En de oplossingen die we op lokaal niveau kunnen bieden. Dat is in elk geval niet elkaar voor rotte vis uitmaken, maar op basis van de feiten met elkaar zoeken naar ieders bijdrage. Veel moet uit Den Haag komen. Uitstellen helpt niet. Nù doorpakken wel.

Aflevering 45

“De Bedoeling” podcast no. 45 Podcast “De Bedoeling” no. 45 gaat over de noodzakelijk transitie in de landbouw en de initiatieven die wel als lokale politiek hierin kunnen nemen. In elk geval er op letten dat de discussie over feiten en inhoud gaat. En daarnaast goede voorbeelden laten zien. Bijvoorbeeld zoals in de zomer-fietsexcursies van de Progressieve Partij: meelwormen voor de eiwitproductie, een burgerinitiatief om de biodiversiteit te verbeteren of een diervriendelijke varkenshouderij met max. 50 zeugen en een goed inkomen voor de boer. Het kan dus wèl. Verder de start van het politieke seizoen met een aftrapbijeenkomst voor een…

Aflevering 44

“De Bedoeling” podcast no. 44 Dit keer over een mooie aanpak om mensen in de bijstand  parttime te laten werken en deels de uitkering daarop aan te passen (te verrekenen). Motiverend voor de deelnemers, maar ook misschien een opstapje naar meer werk. De zorg blijft zorgen opleveren. Het is noodzakelijk om een breed gesprek te voeren over de toekomst van de zorg. Datzelfde geldt voor de boeren: praten is altijd beter dan intimidatie. Natuurlijk nog even over leuke dingen: de zomerse fietsexcursies van de Progressieve Partij en de Vierdaagse van interviewer Theo Bauhuis.

Aflevering 43

“De Bedoeling” podcast no. 43 Dit is  no. 43 van de podcastserie “De Bedoeling”. In deze aflevering praat ik met PP-steunfractielid Theo Bauhuis over actuele zaken in onze “home-town”. Dit keer (alweer) over de zorg: hoe kan het dat er zo weinig aandacht is voor het komende zorg-infarct. Wat doen we er in de gemeente Aalten en de regio Achterhoek aan? We moeten nodig als samenleving met elkaar in gesprek over wat wel en geen zorg is, wie waar wel en niet verantwoordelijk voor is en hoe we de sociale basis versterken om preventie een kans te geven. Verder wat…

Aflevering 42

“De Bedoeling” podcast no. 42 Dit is podcast “De Bedoeling” no.42. Hierin praat ik met steunfractielid Theo Bauhuis over zaken in onze “home town”: de betekenis van de stikstofcrisis voor Aalten, de inclusieve samenleving en hoe daar te komen. En we kijken naar positieve voorbeelden als de 25ste Farm- en Countryfair met voorbeelden op gebied van gezond regionaal en duurzaam voedsel en kleinschalig ecotoerisme dat zo goed bij de Achterhoek past. Ook een paar woorden over de expo van schoolkinderen in Dinxperlo die selfies schilderden naar het voorbeeld van Frida Kahlo.

Aflevering 41

“De Bedoeling” podcast no. 41 In deze podcast aandacht voor de afronding van de formatie en installatie van het nieuwe college in de gemeente Aalten. Ook kijken we hoe je nu als gemeenteraad het best iets kunt bereiken bij de provincie als het om een provinciale bevoegdheid gaat. In dit geval de verkeersveiligheid van een provinciale weg. We kijken ook met met een gesprek met woningcorporatie “De Woonplaats” over leefbaarheid in de wijken. En we staan stil bij “werk voor Oekrainers.”

Aflevering 40

“De Bedoeling” podcast no. 40 “De Bedoeling”. In deze veertigste aflevering opgenomen op Hemelvaartdag aandacht voor de stand van zaken in de formatie, nieuwe en vertrekkende wethouders, wasbare luier-subsidie en het milieu. Verder een gesprek over een gesprek tussen werkgevers, instellingen en werknemers en vrijwilligers met een psychische kwetsbaarheid. Hoe moet ons systeem zich omvormen tot werkelijk inclusief. Ook een oproep om mee te doen met de actie “geef-ons-digidee”.

Aflevering 39

“De Bedoeling” podcast no. 39 In deze podcast ga ik in op uitdagingen in het sociaal domein in de komende collegeperiode en waarom dat voor één wethouder nauwelijks behapbaar is. Ook praten Theo Bauhuis en ik over de meedenk-avonden van de Progressieve Partij. Deze keer een discussie over de rol van “de sociale basis” in de inclusieve samenleving. Een terugblik op de avond voor zzp-ers en kleine ondernemers. En een vooruitblik op een gesprek over “werk en een psychische kwetsbaarheid”.

Aflevering 38

“De Bedoeling”podcast no. 38 In deze aflevering ga ik in op het informatieproces en het eindverslag van de informateur in de gemeente Aalten. En zijn advies om te streven naar een college met wethouders uit CDA, GemeenteBelangen en Progressieve Partij. Ook vertel ik iets over het raadsprogramma dat aan het ontstaan is. En ik ga in op enkele reacties van aanbieders van zorg op de nieuwe regionale inkoop. Plus de plannen van de minister voor de spoedeisende hulp en de gevolgen voor de Achterhoek.

Aflevering 37

“De Bedoeling”podcast no. 37 In deze podcast ga ik in op een belangrijke mijlpaal in de Achterhoek op het gebied van het sociaal domein: de gunning van de contracten van aanbieders van zorg en ondersteuning. Ik probeer de achtergronden van deze nieuwe contracten uit te leggen. Ik ga kort in op het (in) formatieproces in de gemeente Aalten. En we hebben het over het begrip “brede welvaart” dat vooral ook door de werkgevers is omarmd. Het gaat in de samenleving niet alleen om geld verdienen maar ook om geluk, gezondheid en duurzaamheid.

Aflevering 36

“De Bedoeling”podcast no. 36 Na een weekje corona-pauze de 36ste aflevering van podcast “De Bedoeling”. Ik ga uitgebreid in op de eenmalige energietoeslag van 800 euro voor mensen met een minimum-inkomen (120% van de bijstandsnorm). Ook komt de actuele stand van zaken rond de hulpverlening aan de Oekraine aan bod. Tenslotte vertel ik iets over mijn rol als informateur in Borne.

Aflevering 35

“De Bedoeling”podcast no. 35 De uitslagen van de verkiezingen voor de gemeenteraad. Tegen de verwachtingen in won CDA, verloren VVD en Progressieve Partij en kwam de coalitie op 11 van de 21. De BBB stormde de gemeenteraad binnen met 4 zetels. De doorbraak van het boerenpopulisme in Aalten? Natuurlijk ook Oekraine en de uitgebreide hulpstructuur die we inmiddels hebben opgezet. Mensen willen graag iets doen. Maar meld dat bij de gemeente!!

Aflevering 34

“De Bedoeling”podcast no. 34 Aandacht voor de oorlog in de Oekraine en de vraag of de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen wel door kan gaan. Verder aansprekende regionale projecten voor een betere arbeidsmarkt; “Op je plek”: met 10 organisaties de eenzaamheid onder ouderen te lijf; Jeugdsport Sport en Cultuur om jeugd mee te laten doen, ook al hebben hun ouders weinig geld. Tenslotte een paar leuke acties uit de campagne waaronder fotopuzzeltochten en een benefietconcert.

Aflevering 33

Actieplan Jongeren en “inclusieve arbeidsmarkt” Podcast “De Bedoeling” no.33 In deze aflevering aandacht voor de inclusieve arbeidsmarkt en dan vooral de positie van jongeren daarop èn het “onbenutte arbeidspotentieel”. Ook informatie over de aanpak: “collectief kapitaal” met als focus: hoe helpen we als samenleving mensen de armoede uit?

Aflevering 32

Naoberschap in de Achterhoek Podcast “De Bedoeling” no.32 “Naoberschap” is in de Achterhoek een belangrijke pijler onder het sociaal domein. De uitverkiezing van “beste bestuurder van een kleine gemeente” is dan ook een “ode aan de Achterhoek” en de samenwerking in dit sociaal domein in gemeente Aalten en de regio Achterhoek.

Aflevering 31

Nominatie beste bestuurder kleine gemeente De nominatie Beste bestuurder kleine gemeente 2021 is eervol. Maar ik zou het nog mooier vinden dat deze nominatie ingegeven is door mijn vaste overtuiging dat samenwerken in de Achterhoek moet en kan. En dat ik dat op het terrein van werk en inkomen, sociaal domein en Achterhoek Gezond ook in woord en daad laat zien. En dat ook opgevallen is dat mijn passie bestaat uit het informeren van onze inwoners: weblog, podcast, posts op sociale media en digitale gesprekken met inwoners.

Aflevering 30

Geldmaat en inclusieve samenleving. Wat hebben die twee met elkaar te maken? De geleidelijke afschaffing van het contante geld is lastig voor mensen die  elk dubbeltje moeten omdraaien, mensen met een  (licht) verstandelijke beperking en ouderen die niet zo digivaardig zijn. Het kenmerk van een inclusieve samenleving is dat we ons richten op en denken vanuit de ander. We moeten de samenleving zo inrichten dat er ruimte is voor bijv. mensen met een beperking of andere achtergrond. En hen de mogelijkheid bieden hun talenten te benutten en ontplooien. Met het beperken van geldautomaten of afschaffen van contant geld sluit je…

Aflevering 29

Meedoen-maandagen en coronasteunmaatregelen Hoe kunnen mensen en organisaties die zich richten op “meedoen” beter samenwerken? Dat onderzoeken collega-wethouder Hans te Lindert en ik tijden de door ons georganiseerde meedoen-maandagen. Ook belangrijk: welke steunmaatregelen zijn er rond corona. De gemeente Aalten heeft twee bijzondere: een fonds voor cultuur- en sportactiviteiten  èn een vangnetregeling voor zzp-ers. En een Ondernemerssteunpunt.ld sluit je mensen uit.

Aflevering 28

Geen raadslid, wel wethouder De kandidatenlijst van de prog

Aflevering 27

Werkende armen Heb je werk, ben je alleenstaand  en heb je minder dan 1135 euro per maand te besteden? Dan behoor je misschien tot groep “werkende armen”.  Daarover gaat een dik rapport, uitgegeven door de Sociaal Economische Raad. Wat zijn oplossingen volgens de SER? Hoger minimumloon, meer uren werk, minder 0-urencontracten en betere arbeidsverdeling en -organisatie. Plus natuurlijk signaleringsfunctie van werkgevers: loonbeslag en ziekteverzuim. Daarnaast: betere toegang tot hulp en ondersteuning door gemeenten. Dat alles om bestaanszekerheid van deze groep te vergroten. Belangrijk punt!

Aflevering 26

Houdbare zorg Is de toekomst van de gezondheidszorg houdbaar? Nu werken 1 op 7 mensen in de zorg. Bij gelijkblijvende zorgvraag is dat over 20 jaar 1 op 4 en in 2060 zelfs 1 op 3. Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat dat niet houdbaar is. We moeten dus het gesprek aan over “goede zorg”. Wat moet en wat kan? Op landelijk niveau, maar ook gewoon in onze gemeente, onze dorpen, onze buurten. Mantelzorg, zorg en technologie en preventie zijn belangrijk voor een houdbare zorg.eid en gezond leven.

Aflevering 25

Ervaringsdeskundigen Welke rol kunnen ervaringsdeskundigen spelen in de hulp en ondersteuning van kwetsbare inwoners van de gemeente Aalten. In deze podcast twee –niet zo voor de hand liggende voorbeelden: het project Buurtbemiddeling en het initiatief Oriolus, een ontmoetingsplek voor iedereen die met kanker in aanraking komt. Succesfactor is motivatie van de vrijwilliger en goede begeleiding door professionals. En maken de regels soms onderlinge hulp niet moeilijk? Zoals twee zussen die bij elkaar wilden wonen om elkaar te steunen en die  geconfronteerd werden met een korting op hun AOW. Ook een terugblik op de raadsbehandeling van de nota sociaal domein. Belangrijke…

Aflevering 24

Energiearmoede Deze keer gaat het over energiearmoede. Wat is dat? Wie heeft er last van? En wat kunnen we er aan doen? Is het een verantwoordelijkheid van het rijk? Of moeten we als gemeente ook aan de bak? Conclusie: energiearmoede is geen duurzaamheids- of klimaatprobleem: maar een inkomensprobleem veroorzaakt door de ongelijkheid in inkomens.

Aflevering 23

Sociaal domein Over welke thema’s gaat het bij de kabinetsformatie en bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar? Volgens de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) gaat het in het sociaal domein om zeker drie dingen: bestaanszekerheid herstellen, kansengelijkheid vergroten en een gezond leven mogelijk maken. In deze podcast aandacht voor deze drie topics vanuit perspectief van inwoners van de gemeente Aalten.

Aflevering 22

Laaggeletterdheid In deze aflevering aandacht voor en de tekst van “Ode aan de Achterhoek” van Matthijs Stronks en Rocco Ostermann. Gecomponeerd en uitgevoerd ter gelegenheid van de nieuwe bibliotheek in Aalten. De bieb vervult een belangrijke functie  in de bestrijding van laaggeletterdheid. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dat leidt tot achterstanden en kansenongelijkheid. Daarom moet er steeds meer aandacht komen voor programma’s met o.a. leesbevordering, klik en tik (digitale vaardigheden) en cursussen tegen laaggeletterdheid. Dat heeft een bewezen effect.

Aflevering 21

Social return, mooi instrument voor inclusieve arbeidsmarkt Als bedrijven een overheidsopdracht uitvoeren moeten ze als tegenprestatie  een bijdrage leveren aan een maatschappelijk doel. In de aanbesteding is vaak als eis opgenomen dat dit 5% van de omzetwaarde moet zijn. Daarmee komen mensen die langs de kant staan aan het werk of krijgen een leer-werk-overeenkomst. Dat heet social return on investment. Alle Achterhoekse gemeenten gebruiken zo hun inkoopkracht om mensen kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Aflevering 20

Mantelzorg: “Je ziet het pas als je het door hebt” De druk op mantelzorgers neemt toe. Het aantal beschikbare mantelzorgers neemt in de toekomst af. Het beroep op zorg en mantelzorg neemt juist toe. Hoe houden we het droog? En welke ondersteuning hebben mantelzorgers eigenlijk nodig? Kunnen en willen ze dat zelf aangeven? Hebben werkgevers een rol? Hoe verdelen we de lasten eerlijk? Wat moet de gemeente doen en wat de mensen zelf?

Aflevering 19

Klem tussen balie en beleid Van links tot rechts is “de politiek” het erover eens: de uitvoering van beleid moet meer afgestemd worden op de menselijke maat. Iets als een kinderopvang-toeslagen-affaire mag nooit meer voorkomen. Maar wie is daarvoor verantwoordelijk? En hoe moet dat geregeld gaan worden. Het huidige kabinet schuift de op zich goede voornemens door naar het volgende. Zullen de noodzakelijke verbeteringen dan toch weer tussen wal en schip vallen. Zou een “lokale uitvoeringstoets” helpen? Kortom hoe zetten we ook op gemeentelijk niveau “de bedoeling” weer centraal en niet de regeltjes?

Aflevering 18

Kansengelijkheid voor schoolverlaters en mensen met een beperking In deze podcast gaan we in op de ondersteuning voor voortijdig schoolverlaters in vooral het MBO. Toverwoorden: samenwerking, betrokkenheid, maatwerk. Het project “LerenWerkt” hanteert die werkwijze en werkt zo mee aan kansengelijkheid in het onderwijs. 5 jaar VN-verdrag handicap. Het is allemaal zo logisch al wat, maar de praktijk valt vaak tegen. In het openbaar vervoer is toegankelijkheid vaak ver te zoeken. Ook op het treinstation in Aalten. Maar de inclusieve samenleving gaat verder dan alleen fysieke toegankelijkheid. Iedereen verdient gelijke kansen.

Aflevering 17

Gesprekstafels Gesprekstafels met inwoners over het sociaal domein is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie-in-coronatijd. Welke lessen nemen we mee? Kunnen we het instrument gesprekstafel vaker in stellen. Bijvoorbeeld bij een nieuwe opzet van schulddienstverlening. Schulden zijn vaak de oorzaak van problemen op meerdere levensgebieden.  Daarom moet de schulddienstverlening meer centraal in de gemeente georganiseerd worden. Samen met de wmo-, de reintegratie-, de ouderen consulent  en het maatschappelijk werk. Korte lijntjes en gezamenlijke oplossingen. Een mooi voorbeeld daarvan: Welzijn op recept: soms kunnen je levensomstandigheden letterlijk ziekmakend zijn en daar helpt een pilletje vaak niet voor. Maar vaak wel een andere…

Aflevering 16

Een wereld van verschil Een toekomstverkenning voor de WMO. We zullen het lastige gesprek moeten voeren met inwoners wat wel en niet kan. Wat kan de sociale basis, wat moet de overheid en wat hoort bij het gewone leven? Deltaplan voor bestaanszekerheid moet positie kwetsbaren beschermen. Dat betekent minder regels, beter inkomen, bescherming flexwerkers en zzp-ers, vroeg signalering schulden. Niet gebruik van bijstand moet nader onderzocht worden.

Aflevering 15

Hebben we de provincie nodig in het sociaal domein De provincies hebben nauwelijks taken. Dat is raar, want het gaat in het sociaal domein ook om de inwoners van Gelderland. In deze podcast een uitgestoken hand naar de Provincie: werk met ons samen met capaciteit, innovatie, kennis  en financiën op drie gebieden. De leefbaarheid in dorpen en steden. De samenwerking tussen gemeenten en organisaties in de zorg. De beweging van behandeling naar preventie in de gezondheid.

Aflevering 14

Macht en tegenmacht op lokaal niveau “Macht en tegenmacht” op lokaal niveau. Hoe werkt dat door in het sociaal domein? Hoe moet de verhouding tussen overheid en inwoners zijn?  In deze podcast vertelt wethouder Joop Wikkerink uit Aalten waar hij verbeteringen heeft aangebracht en nog wil brengen in deze verhouding. Het gaat immers om veerkracht, bestaanszekerheid, sterke sociale basis en positieve gezondheid.

Aflevering 13

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning: wat gaat goed en wat kan beter in de gemeente Aalten? “Blijven meedoen”, hoe moet dat als je geen werk, geen geld en geen netwerk hebt? Gesprekken met ervaringsdeskundigen aan de gesprekstafel “Zo persoonlijk mogelijk”.  Deel ook je ervaringen en ideeën.

Aflevering 12

Ondersteuning bij werk en ondernemen Ieder mens wil meetellen. Ontwikkeling is dan belangrijk. Soms is ondersteuning daarbij nodig. Of je nou aangewezen bent op dagbesteding of beschut werk, of je nou werkt in loondienst of als ondernemer. In deze aflevering twee mooie nieuwe initiatieven. De pilot simpel switchen maakt een soepeler overgang van dagbesteding naar werk mogelijk. Het Ondernemerssteunpunt staat zzp-ers en kleine ondernemers met raad en daad bij.

Aflevering 11

Oud zijn, oud worden in Aalten Over 20 jaar is 20% van de inwoners van de gemeente ouder dan 75 jaar. Luister in deze podcast welke acties we nu al kunnen ondernemen om voorbereid zijn op een gezond en gelukkig leven; wethouder Joop Wikkerink, gemeente Aalten geeft in deze aflevering van zijn podcastserie “De Bedoeling” een mooi overzicht wat er op stapel staat aan projecten en ontwikkelingen. Maar ook de noodzaak om nu te handelen. Wel volgens de bedoeling.

Aflevering 10

Zo persoonlijk mogelijk – blijvend meedoen “Wat is goede zorg, wat is goede opvoeding?”. Vragen die we digitaal gaan bespreken met inwoners van onze gemeente Aalten. Een “participatietraject” dus in coronatijd!

Aflevering 9

Nog één keer Den Haag, Achterhoek, Aalten en het sociaal domein De verkiezingen zijn geweest, stemmen geteld. De positie van gemeenten, jeugdzorg en WMO lijken nauwelijks een rol gespeeld te hebben. We moeten naar nieuwe verhoudingen tussen Rijk en gemeenten. Onze rol is  keihard te werken aan een betrouwbare overheid op ons kleine stukje Nederland. De menselijke maat in de uitvoering van sociale zekerheid,  het werken vanuit de bedoeling,  een omdenken in mogelijkheden in plaats van in regels en beperkingen. Het Rijk moet die houding ondersteunen en niet tegenwerken.

Aflevering 8

Deze verkiezingen gaan ook over gemeenten Gemeenten zijn de eerste overheid. Ze voeren rijkstaken uit voor hun inwoners: Jeugdhulp, WMO, participatiewet en passend onderwijs. Daarvoor krijgen ze te weinig geld en teveel bemoeizucht. Voorbeeld: de vaste eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp: 19 euro per maand voor aow-ers en miljonairs. Kan dat niet anders?

Aflevering 7

Energiearmoede: op tijd aanpakken! We spreken van energiearmoede wanneer een huishouden onvoldoende toegang heeft tot energievoorzieningen in huis. Energiearmoede is vaak onderdeel vaan een vicieuze cirkel van financiële problemen en lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. De energietransitie kan energiearmoede verergeren doordat huishoudens moeten investeren in energiebesparing en duurzame technologie, zoals isolatie of zonnepanelen. Hoe pakken we dat aan?

Aflevering 6

Schulden: een veelkoppig monster Wat kan de gemeente doen aan schuldhulpverlening? Voor particulier enondernemer? In deze coronatijd actueel. Schulden veroorzaken veel ellende.Niet alleen financieel.  Tijdig aanpakken en voorkomen. Gemeente moet nu ookondernemers bijstaan. Sanering, budgettering, coaching en advisering.  “Meldje niet pas om vijf voor twaalf bij de gemeente” adviseert wethouder JoopWikkerink in zijn podcast “De Bedoeling”.

Aflevering 5

Bijstand = bij-staan, ernaast-staan De toeslagen-affaire en de boodschappen-boete in de bijstand laten zien dat we toe zijn aan iets nieuws, betoogt wethouder Joop Wikkerink in de vijfde podcast “De Bedoeling”. Persoonlijk pleit hij voor een basis-inkomen; als bestuurder voor een gelijkstelling van bejegening, de “bedoeling” en de naleving en uitleg van de wetten. Als politicus voor een sociale bijstand, verhoging van het bedrag en geen extra sancties en boetes.

Aflevering 4

De kracht van de samenleving benutten We zijn de idealen van de samenlevingsopbouw als  “verheffing van  het volk” een beetje kwijtgeraakt, betoogt wethouder Joop Wikkerink in de vierde podcast in de serie “De Bedoeling”. We kunnen de kracht van de samenleving pas benutten als we als gemeente zorgdragen voor bestaanszekerheid,  sociale basis op orde en positieve gezondheid.

Aflevering 3

Evenwicht in het sociaal domein Discussies in de politiek en media gaan als het om het sociaal domein gaat vaak over geld. Te duur, te weinig geld, inefficiënt. Dat is jammer want het gaat ook om evenwicht  in bijvoorbeeld  vraag en aanbod, beperking en behandeling.  In deze derde podcast  “De Bedoeling” gaat wethouder Joop Wikkerink in op  zijn vier-traps-raket om het evenwicht in het sociaal domein terug te brengen.

Aflevering 2

Nieuwe kwetsbaarheid en veerkracht Corona heeft ons laten zien dat er nieuwe kwetsbare groepen in de samenleving zijn, maar ook dat er een  enorme veerkracht en verbeeldingskracht  in diezelfde samenleving zit. In deze tweede podcast van wethouder Joop Wikkerink uit Aalten gaat het over kwetsbaarheid en zelfredzaamheid, veerkracht en  lokale coalities en sociale spanning en polarisatie. Allemaal in de gemeente Aalten.

Aflevering 1

Wat speelt er in het gemeentelijk sociaal domein? Wat is het sociaal domein en hoe heb je als inwoner van de gemeente Aalten daarmee te maken? Waarom stijgt het beroep op zorg en wie betaalt dat allemaal? Is zorg altijd wel het juiste antwoord op tegenslagen in het leven? Of hebben we juist een sterke gemeenschap, een sociale basis nodig. En hoe doen we dat in coronatijd? Zo maar wat vragen die voorbijkomen in deze eerste podcast van wethouder Joop Wikkerink van de gemeente aalten.